Opening bib in vraag en antwoord

De bib is open! Voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers hanteren we enkele richtlijnen.

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen vind je hieronder.

Openingsuren

Wanneer is de bib open?

De openingsuren zijn iets anders dan jullie gewoon zijn. Hou daar rekening mee zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan.

Maandag: Van 16 tot 20 uur

Dinsdag: Van 16 tot 20 uur

Woensdag:Van 16 tot 20 uur

Donderdag: Van 16 tot 20 uur

Vrijdag: Gesloten

Zaterdag: Van 10 tot 12 uur  en van 13 tot 16 uur

Zondag: Gesloten

Bezoek

Mag ik mijn kinderen meebrengen?

We dringen er op aan om van jouw bibbezoek geen gezinsuitstap te maken maar om indien mogelijk alleen te komen. We gaan alleen open in functie van het vlot uitlenen van materialen.  Kinderen onder de 12 jaar mogen vergezeld zijn van één volwassene. Blijf dan wel samen in de bib.

Is een bezoek aan de bib veilig?

De bibliotheek is een plaats waar alle generaties tegelijkertijd samenkomen. Door de opstelling van de rekken en de centrale uitleenbalie is het onmogelijk om elkaar niet te kruisen. We leggen  daarom  enkele strikte veiligheidsmaatregelen op:

- Er mogen maximaal 25 bezoekers tegelijk in het gebouw zijn. Kom daarom zoveel mogelijk alleen.

- Vanaf 12 jaar ben je verplicht om een mondmasker te dragen.

- Ontsmet je handen voor je de bib binnengaat.

- Beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten

- Raak oppervlakten en materiaal niet nodeloos aan

- Voel je je niet goed of ben je ziek, blijf dan zeker thuis

Afhaaldienst en thuisleverdienst

Kan ik nog een boekenpakket aanvragen?

Vanaf 15  juni  bieden we geen afhaaldienst meer aan.

Onze leverdienst is wel nog beschikbaar voor mensen die (tijdelijk) minder mobiel  zijn of  omwille van hun  leeftijd of persoonlijke situatie  niet tot in de bib geraken.

Hoe werkt dat?
Bel de bib op  015 24 57 44  tijdens de kantooruren van 9 tot 17 uur. Zorg ervoor dat je je lidnummer bij de hand hebt. Bestel de gewenste materialen.  Nadat je je bestelling doorgegeven hebt, zetten wij ze op je lidkaart.  Een medewerker neemt vervolgens telefonisch contact op  om een moment van levering af te spreken.

Materiaal opzoeken

Kan ik de beschikbaarheid van een materiaal opzoeken in de bib?

Ja, dat kan op de cataloguscomputers. Je kan ook de beschikbaarheid en locatie van de door jou gewenste materialen op voorhand opzoeken via de website.

Uitlenen

Hoeveel materialen kan ik ontlenen en voor hoelang?

Vanaf 15 juni  geldt opnieuw het aantal  van maximaal 15 materialen per lidkaart.

In juli en augustus krijg je een dubbele leentermijn, dat wil zeggen:  je mag je materialen 8 weken houden in plaats van 4.

Openstaande rekening

Kan ik boetes en lidgeld betalen?

Ja. Je kan tijdens je volgende bibliotheekbezoek openstaande schulden (boetes en lidgeld) betalen aan onze betaalautomaat. Je kan zowel contactloos, digitaal als cash betalen. Desinfectiemiddelen staan ter beschikking.

Toiletten

Kan ik in de bibliotheek naar het toilet gaan?

Neen, de toiletten in de bibliotheek zijn afgesloten. Als nodig kan je gebruik maken van de openbare toiletten in het Cultuurcentrum.

Moet ik mijn uitgeleende materialen terugbrengen nu de bib terug open is?

Ja.  We hebben je materiaal automatisch verlengd tot  minstens 30  juni  en tot dan krijg je sowieso geen boete.

Vanaf 1 juli  krijg je opnieuw een boete voor te laat ingeleverde materialen. Vergeet dus niet je materiaal terug binnen te brengen. Dat kan tijdens de openingsuren van de bib (zie hierboven) of buiten de openingsuren via de  inleverbus  aan de ingang van  de bibliotheek.

Reservaties

Ik reserveerde iets uit de bib, wat nu?

Als je tijdens de coronasluiting een reservatie plaatste, kan je in je  Mijnbibliotheek-account  nagaan  of die voor jou klaarstaat. Is dat zo, dan kan je die reservatie tijdens de nieuwe openingsuren komen afhalen.

Vanaf 15 juni sturen we opnieuw verwittigingsmails voor klaarstaande reservaties.

Belevenisbib

Kan ik kranten lezen en koffie drinken in de bib?

Omwille van de veiligheidsvoorschriften is de bibliotheek voorlopig alleen open voor het terugbrengen en ontlenen van materialen. Het is dus nog niet mogelijk om de krant te komen lezen, een kopje koffie te komen drinken of te spelen in de speelhoek. Ook de printer en scanner zijn nog niet beschikbaar.

Kan ik de computers in de bib gebruiken?

Je kan een computer reserveren van maandag tot en met donderdag tussen 18 en 20 uur en op zaterdag tussen 10 en 12 uur en tussen 13 en 16 uur voor maximum 60 minuten. We laten maar 2 gebruikers tegelijkertijd toe om een veilige afstand te kunnen garanderen.

Hoe kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een vraag die hier niet tussen staat? Contacteer ons dan via bibliotheek@heist-op-den-berg.be  of  015 24 57 44, of  spreek een medewerker aan als je naar de bib komt.