De bib en corona: vraag en antwoord

De bib is open! Voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers hanteren we enkele richtlijnen.

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen vind je hieronder.

Openingsuren

Wanneer is de bib open?

Er gelden geen speciale coronaopeningsuren. Je hoeft ook niet op afspraak te komen.

Dienstverlening met De Bus

Rijdt De Bus terug uit?

Ja, De Bus staat opnieuw in de kerkdorpen van Heist-op-den-Berg. De dienstregeling is wel aangepast aan de coronarichtlijnen.

Bezoek

Mag ik mijn kinderen meebrengen?

We dringen er op aan om van jouw bibbezoek geen gezinsuitstap te maken maar om indien mogelijk alleen te komen. We gaan alleen open in functie van het vlot uitlenen van materialen.  Kinderen onder de 12 jaar mogen vergezeld zijn van één volwassene. Blijf dan wel samen in de bib.

Is een bezoek aan de bib veilig?

De bibliotheek is een plaats waar alle generaties tegelijkertijd samenkomen. Door de opstelling van de rekken en de centrale uitleenbalie is het onmogelijk om elkaar niet te kruisen. We leggen  daarom  enkele strikte veiligheidsmaatregelen op:

- Er mogen maximaal 25 bezoekers tegelijk in het gebouw zijn. Kom daarom zoveel mogelijk alleen.

- Vanaf 12 jaar ben je verplicht om een mondmasker te dragen.

- Ontsmet je handen voor je de bib binnengaat.

- Gebruik een winkelmandje (1 per persoon, ook voor kinderen).

- Beperk je bezoek tot maximaal 30 minuten

- Raak oppervlakten en materiaal niet nodeloos aan

- Voel je je niet goed of ben je ziek, blijf dan zeker thuis

Thuisleverdienst

Kan ik nog een boekenpakket aanvragen?

Onze leverdienst is beschikbaar voor mensen die (tijdelijk) minder mobiel  zijn of  omwille van hun leeftijd of persoonlijke situatie niet tot in de bib geraken.

Hoe werkt dat?
Bel de bib op  015 24 57 44  tijdens de kantooruren van 9 tot 17 uur. Zorg ervoor dat je je lidnummer bij de hand hebt. Bestel de gewenste materialen.  Nadat je je bestelling doorgegeven hebt, zetten wij ze op je lidkaart.  Een medewerker neemt vervolgens telefonisch contact op  om een moment van levering af te spreken.

Materialen opzoeken

Kan ik de beschikbaarheid van een materiaal opzoeken in de bib?

Ja, dat kan op de cataloguscomputers. Je kan ook de beschikbaarheid en locatie van de door jou gewenste materialen op voorhand opzoeken via de website.

Uitlenen

Hoeveel materialen kan ik ontlenen en voor hoelang?

Hiervoor gelden de normale regels:

Je kan maximaal 15 materialen per lidkaart lenen. De leentermijn bedraagt 4 weken.

Open+

Welke coronamaatregelen gelden er tijdens Open+?

Wie tijdens Open+ de bib bezoekt, houdt zich aan dezelfde maatregelen als tijdens een 'normaal' bibbezoek.

Openstaande rekening

Kan ik boetes en lidgeld betalen?

Ja. Je kan tijdens je volgende bibliotheekbezoek openstaande schulden (boetes en lidgeld) betalen aan onze betaalautomaat. Je kan zowel contactloos, digitaal als cash betalen. Desinfectiemiddelen staan ter beschikking.

Toiletten

Kan ik in de bibliotheek naar het toilet gaan?

Neen, de toiletten in de bibliotheek zijn afgesloten. Als nodig kan je gebruik maken van de openbare toiletten in het Cultuurcentrum.

Belevenisbib

Kan ik kranten lezen en koffie drinken in de bib?

Omwille van de veiligheidsvoorschriften is de bibliotheek voorlopig alleen open voor het terugbrengen en ontlenen van materialen. Het is dus nog niet mogelijk om de krant te komen lezen, een kopje koffie te komen drinken of te spelen in de speelhoek. Ook het kopieerapparaat en de scanner zijn nog niet beschikbaar.

Kan ik de computers in de bib gebruiken?

Tijdens de openingsuren kan je een computer reserveren voor maximum 60 minuten. We laten maar 2 gebruikers tegelijkertijd toe om een veilige afstand te kunnen garanderen.

Wie Open+-gebruiker is, kan ook tijdens Open+-uren aan de internetpc's terecht. Klik hier voor meer info over Open+.

Hoe kan ik de bib contacteren?

Heb je nog een vraag die hier niet tussen staat? Contacteer ons dan via bibliotheek@heist-op-den-berg.be  of  015 24 57 44, of  spreek een medewerker aan als je naar de bib komt.