Boek
Nederlands

Rijkdom : de mooiste novelles van Arthur Schnitzler

Arthur Schnitzler (auteur), Jef Rademakers (vertaler)

Rijkdom : de mooiste novelles van Arthur Schnitzler

Genre:
Bundeling van vier novelles en twee brieven over de Weense samenleving rondom het fin de siècle.
Bevat
Rijkdom
Sterven
Beate en haar zoon
Vlucht in de duisternis
Andreas Thameyers laatste brief
De laatste brief van een literator
Onderwerp
Wenen ; 1900-1918
Titel
Rijkdom : de mooiste novelles van Arthur Schnitzler / Arthur Schnitzler ; vertaald en van een nawoord voorzien door Jef Rademakers
Auteur
Arthur Schnitzler
Vertaler
Jef Rademakers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2023
431 p.
ISBN
9789464759891 (hardback)

Besprekingen

Meester van de perverse geest

Arthur Schnitzler vat genadeloos de onbetamelijke verlangens van de Weense bourgeoisie aan het begin van de twintigste eeuw.

De mooiste novelles van Arthur Schnitzler, vermeldt de cover, maar dat is een verkooptruc, want dat zijn de in Rijkdom verzamelde verhalen ontegensprekelijk niet. Schnitzlers beste werk, dat zijn de Droomnovelle uit 1926 (later door Stanley Kubrick verfilmd als Eyes wide shut ) en Luitenant Gustl (1900), waarin de auteur als eerste de stream of consciousness-techniek gebruikte. Die novelles zijn samen met nog een aantal topstukken uit zijn oeuvre beschikbaar in de reeks LJ Veen Klassiek.

Dat wil evenwel niet zeggen dat de nu gebundelde vertellingen afleggertjes zijn. Ook hier toont Arthur Schnitzler (1862-1931) zich een fijnzinnig psycholoog en de chroniqueur van het Weense fin de siècle, een tijd waarin er onder de burgerlijke façade veel broeide.

Doodsdrift

In Sterven krijgt Felix te horen dat hij nog maar een jaar te leven heeft. Hij wordt emotioneel van hier naar daar geslingerd: periode…Lees verder

Een bundeling van vier novelles en twee brieven over de Weense samenleving rond 1900. Het bevat de boeken ‘Rijkdom’, ‘Sterven’, ‘Beate en haar zoon’ en ‘Vlucht in de duisternis’. De thema’s waar Arthur Schnitzler om bekendstond en destijds veel schandaal mee veroorzaakte komen nadrukkelijk aan bod, zoals de verkenning van de vrouwelijke seksualiteit, de psychologische ontleding van zijn personages, de macabere dans tussen eros en thanatos en de strijd tussen vrije keuze en voorbeschikking. Talig en intiem geschreven. Uitsluitend geschikt voor een literaire lezersgroep. Arthur Schnitzler (Wenen, 1862 - Wenen, 1931) was o.a. schrijver, scenarioschrijver, toneelschrijver en psychiater. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meer dan veertig landen uitgegeven.

Over Arthur Schnitzler

Arthur Schnitzler (Wenen, 15 mei 1862 - aldaar, 21 oktober 1931) was een Oostenrijks huisarts en schrijver.

Biografie

Schnitzlers vader was een bekende arts en had daarom Arthur voorbestemd voor een medische loopbaan, die Arthur gedurende tien jaar zou volgen. Schnitzler werkte onder meer als assistent in de kliniek van Freuds leermeester, Theodor Meynert en werd een expert in klinische hypnosetechnieken. Toen Arthur zich steeds meer tot de literatuur geroepen voelde, verzette zijn vader zich tegen de plannen van zijn zoon.

Zijn bekendste toneelwerk is Reigen (in het Nederlands door Martin van Amerongen vertaald als Reidans) over het decadente Weense leven rond 1900. Destijds was het stuk zo controversieel dat het lange tijd niet mocht worden opgevoerd. Zijn toneelstuk Liebelei werd verfilmd in 1933 en in 1958.

Ook als prozaschrijver is Schnitzler belangrijk. Zi…Lees verder op Wikipedia