Bibliotheek Heist-op-den-Berg

Kamishibai

Kamishibai

Wat is Kamishibai?

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen (vertelplaten) passen. Elk blad geeft een andere scène weer uit een verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen en vertelt ondertussen het verhaal, dat op de achterzijde van de prenten te lezen is. Zo komt een verhaal tot leven voor een groep kinderen.

Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was deze originele vorm van vertellen vooral in Japan zeer populair. Op een bepaald moment telde Tokio maar liefst 3000 kamishibaivertellers. De vertellers reden rond met een fiets waar achterop een klein houten theater gemonteerd was. Ze installeerden zich op een straathoek of in een park en verkochten snoep aan het verzamelde publiek. Kinderen die iets kochten, kregen de beste plaatsen. 
Met de opkomst van de televisie verdwenen de mobiele vertellers langzamerhand uit het straatbeeld. Maar de laatste jaren kent deze unieke verteltraditie een wereldwijde terugkeer en is ze nu ook terug te vinden in de bib. Dit houten theatertje met vertelplaten biedt leerkrachten, voorlezers en ouders immers een andere manier van voorlezen.

Kamishibai ontlenen in de hoofdbib

De bib heeft 5 houten verteltheatertjes te leen. We hebben ook een hele collectie aan vertelplaten voor deze kamishibai!