Bibliotheek Heist-op-den-Berg

Daisyboeken

Daisyboeken

Een Daisy luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in. 

Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms meerdere schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, andere heb je in een viertal uur beluisterd. Zo'n luisterboek op cd-rom noemen we een Daisy-boek. Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking.

Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, enz.

Je vindt een hele collectie Daisyboeken in onze bib!Een Daisyboek beluister je met een heel gemakkelijk toestel, de Daisyspeler (ook in de bib te leen!). Hiermee heb je alle voordelen van de Daisystructuur en bovendien onthoudt het toestel van verschillende boeken door elkaar waar je het laatst gebleven bent. Daisyboeken kan je ook afspelen op uw computer met aangepaste software (gratis verkrijgbaar bij ons en gratis te downloaden - Engelstalige website) en op je MP3-speler (maar dan geniet je niet van de navigatiemogelijkheden).